İnşaat ciro endeksi, 2017 yılı III. Çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre % 27,1 oranında arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki çeyreğe göre % 6,7 oranında arttı. Dönemsel gayri safi yurt içi hasıla III. Çeyrek temmuz – eylül 2017 GSYH % 11 arttı.

Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde ; 2017 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri % 2,8, sanayi sektörü % 14,8 ve inşaat sektörü %18, 7 arttı.

Ticaret, ulaştırma konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmet sektörünün katma değeri ise % 20,7 arttı.

Yukarıda yer alan veriler Türkiye istatistik kurumu ( TÜİK ) tarafından açıklanmıştır .

Nedir bu GSYH ?

Bir ülke düşünün, o ülkenin kendi sınırları içerisinde belli bir zaman aralığında, üretilen tüm nihai mal ve hizmetlerin para birimi cinsinden değeridir ve önemli bir kriterder...

Ülke ekonomisinin durumunu, verilerle yansıtır. Dünya genelinde geldiği noktayı belirtir . Büyüme ve daralma şeklinde düşünebilirsiniz. Ekonomik durumun genel anlamda iyi çıkması, beklentilerin iyi olması. GSYH değişiminin pozitif Olması Türk parasının ABD doları üzerinden değer artışına sebebiyet verir. Aksi durumda olumsuz veriler gelirse de Türk parası ABD doları üzerinden değer kaybediyor diyebiliriz.

 İnşaatın getirisi!

Ülke ekonomisinin en büyük kalemlerinden birini oluşturan inşaat sektörü. Büyüme verilerinin açıklamasında gerilme ve genişleme anlamında en üst sıralarda yer alıyor. İnşaat sektöründe geçen yılın aynı çeyreğine göre % 27,1 oranında sıçrama yapan sektörde, yatırımcılar da kendine önemli bir kazanç sağladılar. Satılan gayrimenkuller baz alındığında, kiraya vermek için yatırım yapan insanların sayısı bir hayli fazla.

Son olarak kendi bütçelerinin üstüne çıkmak isteyenler, konut sahibi olmak zorunluluğu hissedenlerle beraber Türkiye ekonomisine can suyu oluyor. Unutmamalıyız ki bir daire veya iş yeri ya da bir tarla  alınırken sadece inşaat firması veya satıcı kazanmıyor.

Firmanın önderliğinde onun yanında yer alan taşeronları, destekçileri, firma için çalışanlar, bağlı bulunduğu belediye ve sağladığı istihdam dan ekmek yiyen işçiler para kazanıyor . Hepsinin bir ekonomi ailesi olduğunu düşünürsek gerçeklerle sabit olan verileri göz ardı edemeyiz.

Son olarak bankaların kredi faiz oranlarını konuşarsak. Merkez bankasının gittiği faiz artırma politikası 2017 nin son ayı için çok da faydalı olmayabilir. Konut edindirmek için insanlara cazip teklifler bekledikleri inşaat firmaları dışında bankalar da bir güzellik yapmak zorundadırlar . Ülke ekonomisi büyürse sadece veriler değil insanlarda büyümelidir.