Ulaş Girgin

BUSKİ’nin sosyal medya hesapları üzerinden atık yağlar konusunda Türkiye’nin tüm bölgelerini ilgilendiren bir farkındalık mesajı yayınlandı. Paylaşımda, “LÜTFEN! atık yağlarımızı lavabo ve giderlere dökmeyelim. Atık yağlarınızı pet şişede biriktirip "Atık Yağ Hattı"nı arayabilirsiniz. Türkiye'nin neresinde olursanız olun; 444 28 45 numaralı telefonla irtibata geçerek yetkililere atık yağlarınızı teslim edebilirsiniz” ifadeleri yer aldı.

atik-yaglarin-cevreye-etkisi_5124743

Türkiye’de bir yıl içinde ortalama 15 litre yağ tüketen bir kişi 3 litre kadar atık yağ üretiyor. Atık yağlar ve diğer evsel atıklar su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturuyor. Ayrıca atık yağlar toprağa döküldüğünde suda olduğu gibi yüzeyi kaplıyor ve toprağın verimliliğini düşürüyor. Diğer yandan atık yağlar döküldükleri çevrede bir ateş kaynağı olması durumunda kolaylıkla alev alabiliyor ve bunun sonucunda orman yangınlarının sebebi olabiliyor.

Kimisi yağmurdan kaçtı, kimisi de tadını çıkardı Kimisi yağmurdan kaçtı, kimisi de tadını çıkardı

Geri dönüştürülen atık yağlar biyoyakıta dönüşebiliyor. Yakıta dönüşen atık yağlar petrol temelli kaynaklara kıyasla yüzde 45 oranında daha az sera gazı salınımı yapıyor.  

Editör: Ulas Girgin