Bilgide ve Uygulamada Çeşitliliği Destekleme Derneği (BUÇAD) Türkiye genelinde ilk çeşitlilik zirvesine imza atarak bir anlamda zirvelere çeşitlilik kattı.

Crowne Plaza’daki zirvenin ana teması ise ‘Fark Yaratmak’ olarak belirlendi.Zirveye gösterilen ilgide oldukça iyiydi.

Zirvenin açılışında konuşan BUÇAD Başkanı Başak Yeğin Biçer, “İş yaşamında çeşitlilik ve katılımı desteklemek misyonuyla Temmuz 2014’de kurulmuş genç bir derneğiz. Biz, görünen ve görünmeyen farklılıklar üzerinde değerlerin güçlü ve etkin olduğu bir toplum hedefi olan kişileriz. Derneğimizi ortak değeri iyi niyet” dedi ve şunları ekledi:

“Dil, ırk, cinsiyet, yaş, tercihler gibi yaftalar bireyin bir diğerinden üstün ya da eksik olduğunu gösteremez. Sizden farklı olan iyi veya kötü değildir. Bu bir zenginliktir.”

Bu arada iyi yönetici kavramının değiştiğini iyi yönetici olabilmek için işi iyi biliyor olmanın yeterli olmadığını, çeşitliliği en verimli biçimde kullanmak gerektiğini söyledi.

Malum iş gücüne katılım konusunda OECD ülkeleri arasındaki karnemiz oldukça zayıf.

Bu karneyi düzeltmenin yolu da Başkan Biçer’in söylediği gibi, iş gücüne katılımın çeşitlendirilmesinden geçiyor.

Bu arada zirvenin açılışında konuşan Tav Hava Limanı İşletme Hizmetleri Genel Müdürü Ali Bora İşbulan 200’üaşkın ülkeye ihracat yapan Türkiye’nin ürün ihracatında oldukça becerikli olduğunu söyledi. Ancak hizmet ihracatındada çok daha fazla yol almamız gerektiğini vurguladı. TAV olarak dünyanın pek çok ülkesinde hava alanlarında yer hizmeti verdiklerini yılda 250 milyon yolcuya hizmet sağladıklarını anlattı pek çok ülkeden 100 bin kişiyi istihdam ettiklerini de kaydederken hem iş gücünde hemde hizmette çeşitlilik sağlamış olmaktan da büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Kadın ve engelli istihdamına çok büyük önem verdiklerini söyleyen İşbulan, “İstihdamın yüzde 60’ını kadınlar oluşturuyor. Şirketleri ön yargısız yönetmeliyiz.Eğer bunu başarabilirsek maça bir sıfır önde başlarız” sözleri de oldukça anlamlıydı.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Genel sekreteri Süheyl Baybalı ‘Sürdürülebilir Başarı’ başlıklı sunumunda sürdürülebilir başarının kendince püf noktalarını anlattı.

Valeo CEO’su Tuna Arıncı da yeni ekonomilere dikkati çekti.

Sonuç itibarıyla önemli bir zirveydi. Türkiye’de ilkti.

İstihdamda çeşitliliğin sağlanması kaçınılmaz. Buda ancak gençlerin, kadınların, engellilerin iş gücüne daha fazla katılımının sağlanmasıyla mümkündür.

Umuyorum herkes kendine göre bir pay çıkarmıştır.