Ulaş Girgin

25 Nisan 1947 Amsterdam doğumlu olan Johan Cruyff futbol kariyerine 12 yaşındayken Hollanda kulübü Ajax’ın altyapısında başladı. 1964 yılında henüz 17 yaşında olan Cruyff Ajax’ın A takımında profesyonel olarak oynamaya başladı. 1966’dan itibaren Hollanda Milli Takımı formasını terleten futbolcu birçok maçta da milli takım kaptanı olarak sahaya çıktı. Johan Cruyff 1973 yılına gelindiğinde 26 yaşında tecrübeli bir futbolcu olarak Barcelona’ya transfer oldu. Cruyff, 1938 yılından beri Dünya Kupası’na katılamayan Hollanda Milli Takımı ile birlikte 1974 Dünya Kupası’nda finale çıkma başarısı gösterdi fakat Dünya Kupası finaline çıkarak bir ilke imza atmış olan Hollanda Milli Takımı Almanya’ya yenilerek bir ilki daha başarmanın kıyısından döndü. Johan Cruyff Hollanda Milli Takımı kariyerinde toplamda 33 kez fileleri havalandırdı ve ilginç bir istatistik olarak Hollanda, Cruyff’un gol attığı hiçbir maçı kaybetmedi.

DovYvnPXkAA2kws

Kulüpler kariyerine baktığımızda da Johan Cruyff, Ajax ve Barselona ile birçok başarı elde etti. Futbolcu, Ajax ile 3 Şampiyon Kulüpler Kupası, 1 UEFA Süper Kupa, 8 Hollanda şampiyonluğu ve 5 Hollandalı Kupa şampiyonluğu kazandı. Barselona takımıyla ise 1 İspanyol Kral Kupası ve 1 La Liga şampiyonluğu elde etti. Bireysel olarak ise Cruyff’ün 7 gol krallığı ve 3 adet Avrupa’da yılın futbolcusuna verilen Ballon D’or ödülü bulunuyor. Cruyff, bu ödülü Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo’dan sonra Platini ve Marco Van Besten ile birlikte en çok kazanan 3. kişi olarak öne çıkıyor.

1458835865295

Vanspor FK, Bursaspor maçında sahadan çekildi Vanspor FK, Bursaspor maçında sahadan çekildi

Hollandalı profesyonel futbolcu ve teknik adam Johan Cruyff aktif futbol yaşantısı sırasında sarı saçları ve hızlı çalımları nedeniyle “Sarı Fare” lakabı ile anılıyordu. Ayrıca “Cruyff dönüşü” isimli harekete adını veren futbolcu da tabii ki Johan Cruyff’ten başkası değildi. 1999 yılında ise Cruyff, Yüzyılın Avrupalı Oyuncusu seçildi ve bunun yanında Yüzyılın Dünya Oyuncusu oylamasında Pele’nin ardından ikinci oldu. Bu özelliklerinin yanında Barselona ile özdeşleşmiş olan tiki-taka futbolunun başlangıcı da Johan Cruyff ile gerçekleşmiştir.

“Futbol basittir. Ama basit futbol oynamak kadar zor bir şey de yoktur” cümlesinin sahibi olan Johan Cruyff futbol oyununun gelişimine kattığı yeni taktikler ve oyun stilleri ile doğumunun 76. yılında bir futbol dehası olarak bugün de hafızalarımızdaki yerini koruyor.        

Editör: Ulas Girgin