Hürriyet gazetesinden Meltem Özgenç'in haberine göre Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, önümüzdeki haftalarda başlaması peklenen aşı sürecine dair vatandaşların merak ettiği soruları yanıtladı. 

AŞI NE KADAR SÜRE KORUYACAK?

Aşı yapıldıktan sonra yaklaşık olarak 2-3 hafta sonra korumaya başlar. Şimdilik çok kesin olmamakla  birlikte ikinci dozdan sonra 6 ay koruyacağı öngörü­lüyor.

AŞI OLUNCA ARTIK CORONA VİRÜSE YAKALANMA İHTİMALİ VAR MI?

Yakalanma olasılığı var ancak bağışıklık oluştuktan son­ra hastalığın hastaneye yatacak kadar şiddetli geçmeyeceği göz­leniyor. Aşı olup da bağışıklık geliştiği zaman vücut kendisini hastalıktan koruyor. Ancak aşı olan kişilerin hastalık virüsüyle karşılaştıkları zaman solunum yoluyla başkalarına bulaştırma olasılığı hala aydınlatılmış değil. İlerleyen günlerde bu konuda daha kanıta dayalı bilgilere ulaşacağımızı bekliyoruz.

ÜCRETSİZ VURULACAK

-Hastalığı geçirdim yine de aşı olmama gerek var mı?

Hastalığı geçirenlerde bağışıklığın yaklaşık 6 ay sürdüğü gözleniyor.Bu nedenle hastalığı geçirdikten sonra ilk 6 ay için­ de aşı olmalarına şimdilik ihti­yaç duyulmuyor.

-Aşının parasını  biz mi ödeyeceğiz?

Sağlık Bakanlığı tarafından satın alınan ve ülkeye getirilen aşılar ücretsiz olacak.

-Parayla aşı ne zaman başlayacak?

Şu anda Sağlık Bakanlığı, kendi temin ettiği aşılarla hedef gruplarının tamamını ücretsiz aşılamayı planlıyor. Elbetteki aşı şirketleri Bakanlıktan ruh­sat alıp Türkiye'de bu aşıyı satmak ister­lerse, aşı eczanelerde satılabilir. Bakanlığın temin ettiği aşıların eczanelerde para karşılığı atılması planlanmıyor.

-Aşı zorunlu olur mu?

Hayır, şu anda öyle bir düşünce yok. Ama aşılama oranları hedeflenen oranlara ulaşamazsa ki bu oran yüzde 60-70, o zaman daha farklı tedbirler düşünülebilir. Ama bu çok düşük bir ihtimal. Türkiye'de yıllardan bu yana aşı uygulandığından bu konuda bir sorunla karşılaşılacağı şimdilik öngörülmüyor. Zaten toplum kısıtlamalar nedeniyle oldukça bunalmuş durumda. Aşı olarak hastalıktan korunma motivasyonlarının
yüksek olacağını düşünüyorum.

-Bir hekim olarak siz aşı olacak mısınız? Bir aşı tercihiniz varmı?

Evet olacağım. Bir aşı tercihim yok. İlk karşılaştığım aşıyı olmayı bekliyorum. Vatandaşa da aynısını öneriyorum.

Bursa AFSİAD’dan TÜBİTAK BUTAL’a ziyaret Bursa AFSİAD’dan TÜBİTAK BUTAL’a ziyaret

YAN ETKİLERİ NELER?

Corona aşısının tüm aşılarda olduğu gibi aşı yapılan yerde ağrı, kızarıklık gibi kolayca tolere edilebilecek bazı yan etkileri olabilir. Şiddetli yan
etkilere bugüne kadar yapılan çalışmalarda hiç rastlanmadı. (ntv.com)