Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanların (EYT), ilk maaşlarını 1 Mart’ta almalarına imkan sağlayacak bir düzenlemenin Meclis’ten çıkacağını düşündüğünü söyledi.

Bengü Türk TV’de milyonların merak ettiği soruları yanıtlayan Bakan Bilgin, EYT için belirleyici tarih olan 8 Eylül 1999 tarihinin esnetilip esnetilmeyeceğiyle ilgili “Olmaz, çünkü EYT dediğimiz şey, 8 Eylül’de geçerli olan yasanın değiştirilerek yaş şartı konulması. Dolayısıyla bu tarihte çalışan olması lazım ki o yaşa takılsın” diye konuştu. Öte yandan toplumun önemli bir kesimi özellikle 8 Eylül 1999’dan 1 gün veya 1 ay sonra işe başlayanların emekliliğinin 16-17 yıl uzadığına dikkat çekiyor ve bu konuda bir düzenleme yapılması talep ediliyor.

STAJYER VE ÇIRAKLAR

Bilgin, EYT konusunda stajyer ve çırakların durumuna ilişkin soru üzerine şunları aktardı: “Staj yapanlar, iş yerinde çalışma ilişkisi kurmuyorlar, iş akdi gerçekleşmiyor. Dolayısıyla işveren onlar için prim ödemiyor. Yani onlar için geçerli olan bir durum değil. Onlar bir eğitim için gidiyorlar oraya. O eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sağlık sigortası yatırıyor, koruyucu sigorta düzenlemesi yapıyor. Onunla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Orada öyle bir karışıklık var. Borçlanma vesaire bunlar söz konusu değil. İşvereniniz kim olacak, kimin adına borçlarınızı yatıracaksınız? Yani iş akdinin gerektirdiği şartların ve standartların hiçbirisi onlarda söz konusu değil.”

EYT'lilerin Maaşı Daha Mı Düşük Olacak? Uzmanından Cevap Geldi | Edirne Jet  Haber

DÜZENLEME MECLİS’E GELDİ

Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT düzenlemesinde dün önemli bir gelişme yaşandı. AK Parti’nin ‘emeklilikte yaşa takılanlar (EYT)’ ile ilgili Meclis Başkanlığı’na sunacağı kanun teklifi milletvekillerinin imzasına açıldı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, cuma ya da pazartesi teklifi sunabileceklerini ifade etti. Şubat ayında teklifin yasalaşma sürecinin tamamlanması bekleniyor. Teklif, şubat ayı içinde önce Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçecek. Ardından Genel Kurul’dan geçecek. 1 Mart itibariyle de EYT’liler maaşlarını alabilecek.

GEÇİCİ İŞÇİ SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

MAY Tohum’dan üreticilere eğitim desteği MAY Tohum’dan üreticilere eğitim desteği

Toplumun tüm sıkıntılarını çözmek için dosya dosya çalıştıklarına vurgu yapan Bakan Bilgin, “Şu anda elimizdeki dosya, geçici işçiler dosyası. Geçici işçiler, çok farklı kurumlarda var. Şeker fabrikalarında, demir yollarında var, birçok kurumda var. Bu mevzuyu çözeceğiz, bu arkadaşlarımızın da kadro sorunlarını çözeceğiz. Bu dosyayı da kapatacağız” bilgisini paylaştı.

Editör: Gökçe Çalışcı